From Africa, with love!

05/12/2011 00:00

 

Eram doar 4, dar noi patru eram o infernala masina de razboi!

Prietene de cel putin o viata, ne cunosteam, ne respectam, ne completam, ne balansam, ne sprijineam, ne ajutam, ne sustineam si ne iubeam.  Ne-am maritat pe rand si toate 4 pe parcursul a 2 ani: pai ca sa stim o treaba si sa scapam de-un stres in plus! 

Alesii nostri jucau fotbal impreuna, mergeau la tenis, plecau prin delegatii senini, extrem de veseli si lipsiti de griji! Consiliul Director al celor 4 rezolva orice problema , prin proceduri rapide si ultra-eficiente. Cumparaturi majore ori consumabile lunare?  Vacante?  Petreceri?  Escapade la munte? Nunti? Chefuri ad-hoc?  Mutat in casa noua?  Mutat mobile, adica redecorat prin casa? Ba chiar si-o inmormantare- mai sunt si din astea prin viata…  Aveam raspunsuri, solutii, strategii…Vorba lui Ciobi, sotul uneia dintre noi : “Fratilor, pe astea nu le mai lasam singure acasa! In 2 zile transforma si Everestul in 7 munti mai mici! Si nu de alta, doar ca sa dea mai bine si simetric in peisaj! “.

Eram frumosi, nebuni, uniti, zglobii, voiosi! Eram pe-un val, pe-un mare val!

Pana-ntr-o zi! De sambata, cand pe la pranz, ne sesizam ca, aproximativ de joi, a disparut complet Monica si nu raspunde absolut in niciun fel. Iar Mihnea, ca sa fie tacamul complet, are ambele mobile inchise, deci prin urmare nu poate fi contactat! Si ca in alte situatii precedente, partenerii nostri de viata, nu prea ne sunt de mare ajutor: unul nu-si aminteste cand a vorbit cu Mihnea, celalalt parca marti, iar altul parca joi sau parca ieri, dar nu e sigur! Asta-i chiar culmea la patrat! Ce stil tampit de comunicat aveti voi ca barbati si buni prieteni, pe deasupra!! Saracii de ei, n-aveau nicio vina! Pe seara un SMS calmeaza spiritele-ncinse:  “Sunt bine! Nu va faceti griji! Explic cand ma intorc. M&Ms!”  Nume de cod:  ei 2;  deci, ne linistim si la noapte clar dormim!

Pe la o marti apare si Monica. Putin cam obosita, incercanata, cam evaziva in raspunsuri si cu o stralucire ciudata in priviri. A fost cu Mihnea, escapada romantica, perfect pana-ntr-un punct cand    s-a pus problema de copii. El vrea, ea nu-i prea pregatita, nu-i presiune, dar e tema de gandit!

Am inteles cam cum sta treaba, problema-i delicata, iar noi nu ne bagam. Sistemul este minunat si infailibil tocmai pentru ca de la anumite puncte incolo fiecare rotita are libertatea de a se regla in felul ei!

Timpul trece si viata-si reia cursul normal. Mai trece un Paste, inca un concediu si la debut de toamna e ziua lui Mihnea! Petrecerea se cere memorabilia pentru ca M&Ms implinesc 6 ani de viata impreuna !  In una din sedintele Consiliul Director, Monica ne ia prin surprindere: organizeaza ea singura- singurica evenimentul, tocmai pentru ca e o ocazie speciala si are ea un motiv anume pentru care face asta! Din nou nu ne bagam! E ziua lui! E ziua ei! E ziua lor!

Petrecerea se anunta cel putin spectaculoasa! Locatia exclusivista, in jur de 40 de invitati, cadourile multe, meniul de 5 stele, muzica selecta si antrenanta! Bun gust, bon ton si multa eleganta!

Seara incepe bine! M&Ms sunt fericiti, invitatii in extaz! Pana la un punct cand vine o noua serie de oaspeti!  Dinamica se schimba radical! Mihnea se retrage mai intr-un colt si butoneaza cam imbufnat un telefon: nah! probabil niscaiva probleme cu noul proiect sau l-a prins nitel flama de la cognac-ul preferat! Monica se plimba vesela printre oaspeti, intretine atmosfera si danseaza! Dar toate cu acea lucrire ciudata in priviri! A mai avut-o de cate ori in ultima perioada! Off! Dar potoleste-te, mai Lauro, o fi marea surpriza! Hai, mai comanda-ti un Mai-Tai!

La un moment dat primesc un SMS- hopaaa! de la Monica: “Ugent! Doar tu! ACUM la baie!”.

 Respir adanc si nu ma panichez! Poate fi dresul, un toc de la pantof, fermoarul de la rochie, o pata de vin rosu-ca numai asta bea, sutienul cam obraznic, breteaua nazdravana, rimelul ce se-ntinde cand ti-e lumea mea draga si-ti intra fumul de la tigara in vreun ochi! Sau orice alta asemenea situatie de forta majora ori caz fortuit care ti se poate intampla la o petrecere in care tocmai tu esti gazda si tre’ sa stralucesti!

Ma scuz politicos, fara sa fac valuri, si pornesc cu gratie in noua misiune, in timp ce-n cap scornesc solutii pentru orice tip de S.O.S!

“Ce ai patit, Monica?”

“Nimic deosebit! Cam intr-o ora o sa am mare nevoie de ajutor! Si stiu ca doar pe tine ma pot acum baza! “

Nu-mi place tonul, vocea, postura si mai ales privirea!

“Monico, ce-ai facut?”

Ofteaza din adancuri  si tuna dintr-o data: “Laura, de seara asta depinde viata mea!”

Se pravaleste totul,  incepe sa se-nvarta! Si nu-i de la Mai Tai!

“ Esti singura care ma poate ajuta! “

Nu inteleg nimic, iar de priceput pricep si mai putine, dar ii simt sufletul zdruncinat si disperat.

“OK, Monique! Ce tre’sa fac?”

“Sa fii acolo ca intotdeauna! Si Doamne ajuta, sa fie doar atat! Hai sa ne intoarcem ca timpul trece! Nu-i bine daca disparem prea mult!”

Cu pactul semnat si parafat intram maiestos in sala, cu masca fericirii perfect potrivita pe obraz! Vreau apa, multa apa cu gheta din belsug. Sa ma trezesc! Mai-Tai-ul e slab alcoolizat; nici n-am baut prea mult, dar sa-mi trag mii de palme daca stiu in ce tocmai m-am bagat!

Si aflu in curand ca timpul nu te iarta!

Vine tortul surpriza: aplauze, urale, chiote si veselie mare! Reprosuri mai in gluma: petrecere extravaganta! Voi ne-ati chemat la nunta! Uite, e poza lor!

Se canta “La multi ani-ul”, stinge artifica, se-aprinde iar lumina: Mihnea-i cu ochii-n lacrimi, Monica inghetata! Miroase a furtuna, deci cam pe- acolo tre’ sa fiu si eu! Imi trag sotul de mana si mergem mai aproape, in timp ce draga mea Monica incepe un magistral discurs:

“Dragul meu, o singura data in viata se intampla sa implinesti 33 de ani! Si tot o data-n viata se intampla ca noi doi sa implinim 6 ani! Traiasca echipa M&Ms!  Si pentru ca te-am iubit mai mult decat iti poti  tu inchipui si mai mult decat probabil ai stiut vreodata, in seara asta meriti un cadou mai mult decat special! Nu e numai petrecerea asta, platita oricum din contul tau! J.

Dragul meu Mihnea, in seara asta deosebita vreau sa iti multumesc pentru toate clipele minunate pe care le-am petrecut impreuna….si sa te anunt extrem de public si oficial ca de acum, din acest moment, iti redau libertatea pe care tu ti-o doresti de cel putin 6 luni de cand stiu eu.

Si in tot in seara asta iti dau voie sa iti petreci restul noptii cu doamna cu care ai schimbat SMS-uri de cand a ajuns la petrecere! Si care a  propos eram tot eu ca ti-am schimbat detaliile la contactele din telefon! Cu doamna cu care ai continuat sa ai o aventura chiar si dupa ce am aflat eu! Cu doamna la care mi-ai  promis pe toti sfintii  pamantului ca renunti!

Ce zici Doamna Z, si se intoarce catre-o invitata, il iei de azi la tine-acasa? La mine eu nu-l mai primesc! L-ai vrut? Il ai si-aveti si binecuvantarea mea!”

Nu-mi mai aduc aminte ce era mai rosie: fata sau rochia pe care o purtase cu mandrie pana atunci de-acum celebra Doamna Z!

Si-mi mai aduc aminte o starea de soc si groaza, o liniste mormantala in care se auzea o inima a nu stiu cui batand! Si-un Mihnea rasturnand masa cu tortul urland un “TE OMOR!”. Si o Monica intorcandu-se spre mine: “Scoate-ma de-aici, ca nu mai pot!  Masina mea e-n spate!”

Nu stiu cand mi-am insfacat geanta de pe scaun si prin ce mecanisme m-am gandit ca trebuie s- o iau,  dar tin bine minte un culoar pe care alergam cu Mihnea amenintand si tinandu-se dupa noi, in timp ce niste oameni se straduiau sa il opreasca!

M-am dezmeticit oarecum la un moment dat in masina condusa de un domn!

“Ce-a fost asta, Monico?”

“Pasaportul meu pentru o noua viata . Iti povestesc mai multe cand ajungem la hotel.“

La hotel?  Oare mai era ceva ce-ar fi putut sa ma surprinda? O daaa! Ca noapte lunga si alba de-abia atunci incepea!

Incet si sigur am aflat culisele unui scandal ce a tinut destul de multa vreme prima pagina a cancanului de bloc.

In urma cu vreo 6 luni cand Mihnea o rugase pe Monica sa ii sincronizeze cu PC-ul contactele din telefon, in timp ce el se rasfata cu o bine meritata baie cu spume, pe asta o trasneste sa downloadeze si niste poze de prin nu stiu ce drumetii prin paduri. Si printre poze o gaseste ratacita si pe Doamna Z intr-o ipostaza cam indecenta, intr-o camera de hotel. Data fotografiei corespundea ucigator cu una dintre intensele delegatii ale lui Mihnea!

Si da-te la scotocit Monico! Cu maxim de discretie, te rog! Prin SMS-uri, mailuri si apelurile de pe telefon!  Dovezi mai mult decat elocvente nu intarzie sa apara! Aduni mai multe si te decizi sa il confrunti! Cam tare strans cu usa si super incoltit, Mihnea nu neaga, nu se apara si chiar ii pare rau! Scapare, eroare, greseala, ratacire…Plange cu lacrimi mari si multe, isi cere iertare in genunchi si-ti jura pe toti sfintii ca inceteaza chiar de-acum!

Tu vrei sa-l parasesti dar n-ai idee cam incotro s-apuci! El te implora, plange, te urca pe statuie, isi trage pumni in cap! Cadeti la armistitiu: iubita mea cea draga, du-te cateva zile sa-ti pui ordine-n cap! Si stie chiar si unde, la spa ca relaxeaza, ca doar te-a dus acolo si chiar e minunat!

De voie de nevoie iti faci bagaj in graba, alimentezi masina si te pornesti le drum! Te-apuca disperarea, te ineaca tot amarul, trasnesti, pufnesti si fulgeri si uneori mai blestemi, da’-ncet  te consolezi. Hai ca e bun masajul, si sauna uscata si-mpachetari cu alge si struguri si tanin! Croiesti incet in minte chiar planul de iertare,  in paralel cu unul  de-a dreptul diabolic si plin de mult venin!

Te-ntorci increzatoare si plina de sperante! Il ierti, te ierti si faceti noi planuri de-a merge mai departe! Dar ii surprinzi privirea ce parca-ti spune: sa nu crezi nimic! Deci cumperi un key-logger, un stealth pentru mobil, le instalezi in graba si nah! te-ai linistit! Astepti o saptamana, mai trece si a doua: nimic- mai , fata draga, el chiar s-a potolit! Dar dragostea e mare si dorul nu ii lasa, asa ca, din a treia saptamana ilegalistii isi reincep relatia timid! El are un nou e-mail de care nu ti-a pomenit, iar cand i se face dor de voce, nu o suna, ii da doar bip! Si suna ea, ca el primeste acasa factura la mobil detaliata! Citesti cateva mailuri, asculti din conversatii…de ce mai ai nevoie? Tu chiar nu te convingi !

Cum zarurile au fost aruncate, creezi si planul de salvare ca mult nu mai rezisti! Continui sa joci rolul, te comporti impecabil, iar infidelitatea pare sa ti se fi sters complet, definitiv si total din minte! Dar introduci divortul, sutesti toate citatiile, te prezinti la doua termene, depui hartie la dosar ca pleci din tara, deci divortezi prin corespondenta, iar cand o afla si Mihnea faptul e demult consumat! Si totul culmineaza cu ce-am facut in seara asta, dar asta stii deja!

“Si unde pleci, nebuno?  Dar bani ai?”

“ In lumea larga si unde vad cu ochii! Nu-ti spun acum c-or sa te incolteasca astia, dar iti trimit un mail! Bani am ceva ca intre timp am mai plimbat ceva prin conturi! Nu foarte mult, dar ma descurc! Si n-am furat ca las in urma lucruri si tot nu iau ce mi s-ar cuveni!”

“In Grecia la sor’ta? La var’tu in Madrid? Cand pleci?”

“Nici…nici…La 7 dimineata, domnul ce ne-a recuperat de la restaurant va fi in fata hotelului. La 17.45 decolez de pe Otopeni. Masina ti-o aduce tie, o duci la mama sau la Mihnea sau faci ce vrei cu ea! Sofer de taxi,  l-am platit, deci stai linistita.”

“Monico, tu chiar pleci! Nu-ti pare rau? Poate te razgandesti!”

“O daa! Chiar plec! Si-mi pare rau, de lumea mea, de lumea ta, de lumea noastra! Mi-ar fi placut un alt final! Si nu ma razgandesc! Nu mai am loc! Nu mai am lumea mea!”

“Si mama ta?”

“Primeste maine o scrisoare! Lunga tare! Si-i mai explici si tu! O sa-i mai scriu si eu;  ma doare-ngrozitor, dar asta e acum!”

“De unde ai putut sa-nduri atata? “

“Nu stiu sa-ti spun, dar am putut. Ce stiu acum extrem de limpede si clar: raspunsurile la multe intrebari, nu sunt cele din cuvinte, sunt cele din priviri!”

“De ce eu?”

“Pentru ca din grupul de 4 esti singura capabila sa te bati cu un batalion intreg! Le spui ce consideri de cuviinta. Dar am vrut sa stiti ce naiba m-a lovit! Acasa nu aveam cum sa ma duc in seara asta. Si nici la tine ca m-ar fi gasit! Si nici n-am vrut sa stau singura si nici sa plec noaptea la drum.”

“ Foarte normal! Si asta vine tocmai de la tine! Tu care te poti incadra cu mare usurinta in categoria criminal cu sange rece, tinand cont de halul si felul in care ai actionat!”

“Eu as zice criminal in serie, dar daca zici tu… Vezi ca nu ne-am uitat degeaba de-atatea ori la toata seria Colombo? Mai bine da-i un semn lu’ barbata’tu ca iti descarca naibii telefonul si maine il gasesti internat la balamuc! Mai avem doar 2 ore si-o sticla de sampanie! O facem lata, in cinstea sinelui si a aproapelului pierdut?”

(…)

L-am linistit pe Coco! Dar a plecat Monica! O viata-n 2 traiste si un bagaj de mana! Si mi-a lasat o carte, pe care o pretuiesc! Si tarai dupa mine, oriunde m-as muta, o sticla de sampanie goala si-un dop! Si rochia din seara aia pe care nu am purtat-o in veci! Dar nici c-as mai putea!

Si s-a intors masina! Si daca vrei sa stii ce a urmat, imagineaza-ti iadul de cel putin 1.000 de ori dezlantuit!

La doua zile primesc un e-mail, asa cum mi-a promis: “Am ajuns cu bine! Nu am prea mult acces la internet! Iti scriu cat pot de des! DIN INIMA ITI MULTUMESC!”

Din garda veche, de noi  4, din infernala masina de razboi, n-a mai ramas nimic, poate doar praful! Si multe amintiri!

Monica si-a luat lumea in cap! Dupa un an si eu am divortat! Florina si cu Ciobi au castigat la loteria vizelor si-au emigrat! Si din ultimele stiri: Andreea si cu Cezar, Mihnea si Doamna Z sunt bine, sanatosi, crescand copii…sper ca frumosi!

 La cateva luni dupa scandalul monstrous, cand s-au mai linistit si apele, in sfarsit trimite Monica un mesaj cu poze si detalii legate de noua destinatie: “From Africa, with love!” ( Se alaturase unei misiuni umanitare internationale cu sediul la Amsterdam). Si tot asa isi incheie de-atunci incoace fiecare mesaj pe care il trimite!

Si-a gasit linistea? Din corespondenta ultimilor 4 ani si jumatate, probabil ca da! Dar o sa aflu mai multe la anul, in primavara, cand se intoarce in tara: “scurt si in tranzit, dar e imperativ sa te vad!”

Deja am inceput sa caut sortimentul de sampanie: soiul si anul inscriptionate pe o sticla goala!

From Romania, with love!

This was for you, my dear Monica! I miss you the hell of a lot!