Cand Beethoven se plimba-n lesa si Creanga este depasit

27/11/2011 00:00

In parc, doi pusti pana in 10 ani se intrec voiniceste cu bicicletele. Mare iures, taraboi! Am senzatia ca am nimerit in  zavoiul pe unde se intampla sa treaca ceata lui Pitigoi! Dar ar fi bine sa ma consolez: sunt numai 2; ce ma faceam daca erau 4?

Bunicile apartinatoare si insotitoare torc lenes pe o banca si isi disputa o miraculoasa reteta la placinta cu dovleac (ca tot e sezonul!):

- Fa cum iti spun eu si folosesti aceeasi coca si la aia cu spanac!

- Vai ce bine! Dac-ai sti cat ma mai chinuiam la aia cu spanac!

La un moment dat vitejii se opresc sa-si traga sufletul si sa-si astamperea setea cu o colorata bautura racoritoare.

In timp ce Buni scotoceste prin sacosa dupa elixirul energizant, pustii fac conversatie:

- Misto Beethoven, nu-i asa?

- Daa! Si ce mare era!

O Buni se lumineaza instant si nu-si mai incape in piele de bucurie ( manca-l-ar mama pe el de destept!), pe cand cealalta cam  intepata ( nici al nostru nu-i mai prost!) si usor neincrezatoare trece rapid la examinarea cunostintelor:

- Tudoras, dar tu stii cine a fost Beethoven?

Tudoras se incrunta usor, dar sigur pe el  si cu mandrie  ( a se citi cu un dispret de genul "cam proasta baba asta!")  declama:

- Un caine, tanti, un caine!

Ii sare-n ajutor si alalaltu' micu',  aparent nedreptatitul:

- Da, mamaie, uite-l acolo! Si indica...

Intr-adevar pe o alee mai indepartata a parcului, un biped falnic isi plimba lenes beethovenul patruped ce pare chiar mai plictisit decat stapanul. Asa-s vedetele astea, si-o iau in cap?!!!

Cum pitigoii si-au incarcat bateriile cu o cantitate considerabila de bule revitalizante pornesc mai aprigi in noi raiduri pe aleile parcului.

Si pentru a alunga cumva stanjeneala momentului mamaia lui Tudoras ofteaza din tot sufletul ei de femeie gospodina, intens incercata si trecuta prin multe:

-Copiii din zilele astea! Eeeh! Ce sa-i faci?! Asa-i viata ! ...Auzi, dar la placinta cu carne cum ziceai ca faci?

(...)

Si chiar asa: ce sa-i faci? Iar eu pana la urma ce vreau? Ma trezesc asa aiurea in tramvai...

Daca Beethoven n-a protestat cand i-au folosit unii numele intr-o serie de filme cu o namila de caine, ma apuca pe mine acum? Si de unde stiu eu ca nu si-a dat cumva acordul? Dar totusi ma gandesc ca Saint- Bernard-ul ar putea sa-si apere numele si reputatia: la cat e de fioros si intimidant s-ar impune scurt, rapid si fara drept de apel. Poate il cheama si pe el altfel: vreun Lord, vreun Nero sau poate un Cezar, ceva? Cred ca ar lua atitudine daca i-ar spune cineva despre indelung disputata lupta pentru suprematie dintre ciobanescul nostru mioritic si ciobanescul carpatin. Pana la urma fiecare a castigat cate ceva!

Iar daca Mozart s-a apucat de produs bomboane, ciocolate si ciocolatici si a dezvoltat o intreaga industrie de souvenire in patria lui natala, eu chiar nu pot sa inteleg ca numai din muzica nu se mai poate trai decent in zilele noastre? E simplu sa pui furnici pe-un portativ in tot felul de chei si game, dar sa rezisti, in era capitalista, concurentei chinderilor, milcilor si rafaeilor, asta e intr-adevar dovada de genialitate! Concerte, viori, orchestre, simfonii? Ce vorbesti Franz? Ia vinde tu o amarata de scobitoare pe post de suvenir si dupa aia mai stam de vorba despre ingeniozitate; ai prins ideea?

Si daca pana si faimosul lider si strateg militar Napoleon si-a imprumutat numele unui coniac, pai chiar pe mine nu ma duce capul? Chiar nu pot sa inteleg ca in ceasurile de mari cumpene si restriste o dusca din lichidul alcoolizat te mai invioreaza si te ajuta sa-ti uiti sau sa-ti ineci amarul? Ce-mi imaginez? Daca ma trezeam prin campania din Rusia, prin ger cumplit, cu moartea pandindu-ma dupa troiene de zapada ajuntand inamicul iscusit si calit in geruri napraznice, oare nu as fi preferat o litra de lichid bahic care sa ma faca sa bagatelizez pericolul, sa mor fericita si macar un pic incalzita?

 Si pan’la urma-vorba lu’mama- eu pe ce lume traiesc? Cred ca ar fi bine sa caut sa ma dumiresc mai repede, ca altfel nu stiu, zau, ce mai patesc!

Si oricum nu mai are niciun sens! Ce Creanga si ale lui Amintiri din copilarie? Creanga umblu eu cu mintea prin parcuri cand e un pic de soare afara in prag de iarna!

Ciresele? In zilele noastre astea cresc la piata sau, daca-s mai bine educate, la casoleta intr-un supermarket? Si cum sa ne-nvatam copilul sa fure? Asta-i infractiune, iar noi suntem corecti, „facem decat evaziune!” Plus ca esti nitel inapoiata: numai cirese, mere pere in panere si gutui amarui? Noi mancam mango, avocado, fructul pasiunii, durian si granadilla! Mai da si tu o tura prin vreun hiperrmarket!

Si pupezele? Sa fii tu sanatoasa! Teiul nu se mai poarta! La moda-i rezidentialul (cartierul), ca doar plateste papagalul! Iar la talcioc se duc de buna voie: degeaba are Dorobatiul piata? Oferta-i variata: depinde de pupaza cat e de bine motata! Si preturile variaza in functie de specializarea din cadrul ASE-ului, dezvoltarea personala a spiritului mercantil si masteratele cu examene intense de la Conservator- sectia instrumente de suflat ! Ti-ai terminat cafeaua? Hai circula, poate ai treaba! Doar nu oi vrea si tu acum cota de piata! Eu nu: Fereasca Dumnezeu! E doar cafeaua buna!

Ceaslovul? Dar vino-ti in fire! Se inmultesc in lume e-book readere! Aaa- tot cu legat cuvinte si fara diacritice? Nu-i nimic: bagam cardul, updatam softul si-i citeste o voce de multe ori sintetizata in timp ce el termina jocul la play-station-ul portabil! In contemporaneitate exista o solutie pentru orice si toate. Ce daca oroare nu e tot una cu eroare, iar monstra nu exista ca mama ei a facut-o mostra! Tu chiar ai pofta de galceava? S-a facut inteles baiatu’? Asta e tot ce conteaza!

Gata, gata! Am inteles! Ma duc la mine-acasa, scriu un articol, ma „dezbrac” pe Facebook, dupa care-mi vad de treaba!

Si totusi, Tudoras, mai am si eu o speranta, ca tot se zice ca moare ultima: cand o sa mai cresti si tu nitel, nadajduiesc ca n-ai sa te transformi in vreun Tudorel ori Tudorica, ci ai sa te faci si tu un Tudor mare, mare, mare!

Mai stii ce-i culmea, mai voinicule?  E fezabil, adica se poate! Numai ca offf! Totul depinde de target!

Saraca lume civilizata!